Korki do butelek

Jednym z najpopularniejszym produktów wyrabianych z kory dębu korkowego są korki do butelek. Znane już od niepamiętnych czasów, pełnią ogromnie ważną rolę zarówno winiarstwie jak i w piwowarstwie. Najszlachetniejsze i najdroższe trunki utrzymywane w odpowiednich warunkach izoluje się od środowiska wewnętrznego właśnie za pomocą korków. Doskonale się do tego nadają, z racji swoich unikalnych właściwości.

Jak wyrabia się korki do butelek?

Korki do butelek i otwieracz

Przed wykorzystywaniem ich do zamknięcia wina, korki są badane pod względem fizycznym i chemicznym

To proces nie wymagający dużego nakładu pracy. Gdy do zakładu przemysłowego zostaje przetransportowana zawierająca odpowiednią warstwę korka tkanka okrywająca dębu, następuje jej przycinanie tak by uzyskać „czysty” korek. Surowiec zostaje poddany działaniu specjalnego urządzenia, którego funkcja polega na wydrążaniu otworów (podobnie do dziurkacza), z których są pobierane zatyczki. By uniknąć jakichkolwiek nierówności czy niedoskonałości na powierzchni, korki sortuje się oraz poddaje analizie fizyko-chemicznej. Dzięki temu, pracownicy mają pewność, iż dany materiał w kontakcie z alkoholem nie będzie w żaden sposób reagował. Choć powszechnie wiadomo, iż korek to surowiec naturalny i obojętny chemicznie, zdarzają się sytuacje, gdy dęby korkowe traktuje się pestycydami oraz bieleniu już gotowego surowca pod wpływem chloru. Może to spowodować późniejsze mętnienie, kwaśnienie i psucie się trunków. Dlatego dokładne badania są nieodłącznym etapem produkcji korków do wina i innych wysokoprocentowych napoi.

Dlaczego korek tak doskonale się sprawdza?

Producenci zakrętek oraz zatyczek z tworzywa sztucznego zawsze znajdą wady korka, chcąc sprzedać swój produkt. Straszą pojawieniem się grzybów na jego powierzchni, kruchością czy reagowaniem zawartych w nim substancji z samym alkoholem. Jednak prawidłowo zebrana kora oraz prawidłowo przygotowany surowiec nie spowoduje żadnych zmian w jakości trunku. Ma za to wiele zalet, które sprawiają, że tak doskonale się w tym przemyśle sprawdza.

  • izoluje alkohol od środowiska zewnętrznego, nie przepuszcza gazów i cieczy
  • jest sprężysty, dzięki czemu z łatwością można go wsunąć w otwór butelek a potem wykonać zabieg odwrotny
  • jako surowiec obojętny chemicznie nie reaguje z obecnym w butelce płynem
  • może być powtórnie wykorzystany
  • jest trwały, nie kruszy się i nie łamie
  • jest wskaźnikiem jakości wina, im bardziej wyrazisty kolor warstwy tkwiącej w butelce tym lepszy trunek

Ponadto korek jest bardzo lekki, dzięki czemu z łatwością się go transportuje i przechowuje.